Binek Otomobiller için getirilen Vergisel kısıtlamalar

Yayımlanan; 7194 sayılı Dijital Hizmet Vergisi ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile düzenlenmiştir.

Yapılan değişiklikler sonucunda, İşletmelerin kiraladıkları ya da iktisap ettikleri binek otomobillerin giderlerinin indiriminde bazı kısıtlamalar getirilmiştir.

Buna göre;

  • Kiralanan binek otomobillerin her birine ilişkin olarak aylık kira bedelinin 5.500 TL’ye kadar olan kısmı gider olarak kabul edilmektedir.
  • İktisap edilen binek otomobillerin, ÖTV ve KDV toplamının en fazla 115.000 TL’ye kadar olan kısmı doğrudan gider olarak kaydedilebilecektir.
  • Binek otomobillere ilişkin giderlerin en fazla %70’i gider olarak kabul edilecektir.
  • Satın alınan binek otomobillere ilişkin olarak, KDV ve ÖTV’si hariç 135.000 TL veya KDV ve ÖTV’nin maliyet bedeline eklenmiş olduğu durumlarda (ya da ikinci el olarak alındığı durumlarda) 250.000 TL’yi aşmayan kısım amortisman olarak gider kaydedilebilecektir. Bu tutarı aşan amortisman giderleri, gider olarak dikkate alınamayacaktır.

Yürürlük tarihi: 01.01.2020

Detaylı bilgi ve sorularınız için lütfen bizimle temasa geçiniz. TR@srmconsulting.com

Makaleler

Muhasebe Departmanı Kurmak İçin 66 Etkili İpucu

Merhaba, iş dünyasının gezgini arkadaşım! Bunu okuyorsanız, büyük olasılıkla kuruluşunuz içinde bir muhasebe departmanı kurma veya yenileme gibi inanılmaz bir yolculuğa çıkmışsınızdır. Size şunu söyleyeyim, bir maceranın içindesiniz ve ben de bu heyecan verici keşif gezisinde rehberiniz olacağım için çok heyecanlıyım. Sayıları hesaplayan bir guru değilim ama sürekli gelişen iş dünyasındaki deneyimlerimden payıma düşeni aldım. […]

Mizanda Ustalaşmak: Son Derece Verimli Bir Muhasebe Departmanının 9 Alışkanlığı

Her biri kısa ve bilgilendirici bir madde işareti ve bir bonus puan olarak sunulan bu 9 alışkanlıkla son derece verimli bir muhasebe departmanının sırlarını açığa çıkarın. Alışılmadık stratejilerden zaman içinde test edilmiş yöntemlere kadar bu liste, muhasebe mükemmelliğine giden yolda size rehberlik edecek:   1. Teknolojiyi Benimseyin: İçgörü: Teknoloji süreçleri kolaylaştırır. Alışkanlık: Rutin görevleri otomatikleştirmek […]

Kar Dağıtımı Stopaj oranı %10’a indirildi, bu ne anlama gelmektedir?

22 Aralık 2021 tarihinde yayımlanan bir Karar ile, mevcutta %15 olan kar dağıtım stopaj oranı, %10’a indirilmiştir. Şirketler, dönem sonları faaliyetleri neticesinde elde etmiş oldukları karlarını,  şirket ortaklarına dağıtabilmektedirler. Bu dağıtım esnasında, dağıtılabilir Kar üzerinden %15 (yeni hali ile %10) oranında stopaj hesaplanmakta ve bu tutar şirketler tarafından vergi dairesine beyan edilmek suretiyle ödenmektedir. Bu […]