Finansman Gider Kısıtlaması uygulaması fiilen tekrar yürürlüğe giriyor.

Geçmişte uzunca bir dönem uygulanmış olan (1996 – 2003 yılları arasında) finansman gider kısıtlaması, tekrar yürürlüğe girmektedir. Bu uygulamaya benzer bir kısıtlamayı içeren Kanun, 2012 yılında yayımlanmış olmasına rağmen bugüne kadar fiilen uygulanması için bir Karar alınmamıştı.

4 Şubat 2021 tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile, finansman gider kısıtlaması uygulaması benzer bir içerik ile fiilen yürürlüğe girmiştir.

 

Finansman Gider kısıtlaması nedir?

Finansman gider kısıtlaması; dışarıdan sağlanmış olan yabancı kaynaklara ilişkin katlanılan faiz ve benzeri giderlerin bir kısmının, kazancın tespitinde gider olarak kabul edilmemesi şeklinde özet bir hatırlatma yapabiliriz.

 

Uygulamada öne çıkan hususlar

  • 01.2021 tarihinden itibaren başlayacak olan dönem kazançlarına uygulanacaktır.
  • Kısıtlama; yabancı kaynakların sadece öz kaynakları aşan kısmına uygulanacaktır.
  • Kısıtlama oranı %10’dur. Yani, öz sermayeyi aşan yabancı kaynağa ilişkin finansman giderlerinin %10’u gider olarak kabul edilmeyecektir.
  • Yabancı kaynağa ilişkin; faiz, komisyon, vade farkı, kur farkı ve benzeri giderler finansman gideri kapsamında değerlendirilecek olup, kısıtlamaya tabidirler.
  • Yatırım maliyeti kapsamında aktifleştirilen finansman giderleri, kısıtlamaya tabi olmayacaktır.

Uygulamaya yönelik ana çerçeve şimdilik bu şekilde olup, detaylar uygulama tebliğleri ile belirlenecektir. Netlik kazanması gereken bazı alt detayları ayrıca sizler ile paylaşacağız.

 

Detaylı bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.

Makaleler

Muhasebe Departmanı Kurmak İçin 66 Etkili İpucu

Merhaba, iş dünyasının gezgini arkadaşım! Bunu okuyorsanız, büyük olasılıkla kuruluşunuz içinde bir muhasebe departmanı kurma veya yenileme gibi inanılmaz bir yolculuğa çıkmışsınızdır. Size şunu söyleyeyim, bir maceranın içindesiniz ve ben de bu heyecan verici keşif gezisinde rehberiniz olacağım için çok heyecanlıyım. Sayıları hesaplayan bir guru değilim ama sürekli gelişen iş dünyasındaki deneyimlerimden payıma düşeni aldım. […]

Mizanda Ustalaşmak: Son Derece Verimli Bir Muhasebe Departmanının 9 Alışkanlığı

Her biri kısa ve bilgilendirici bir madde işareti ve bir bonus puan olarak sunulan bu 9 alışkanlıkla son derece verimli bir muhasebe departmanının sırlarını açığa çıkarın. Alışılmadık stratejilerden zaman içinde test edilmiş yöntemlere kadar bu liste, muhasebe mükemmelliğine giden yolda size rehberlik edecek:   1. Teknolojiyi Benimseyin: İçgörü: Teknoloji süreçleri kolaylaştırır. Alışkanlık: Rutin görevleri otomatikleştirmek […]

Kar Dağıtımı Stopaj oranı %10’a indirildi, bu ne anlama gelmektedir?

22 Aralık 2021 tarihinde yayımlanan bir Karar ile, mevcutta %15 olan kar dağıtım stopaj oranı, %10’a indirilmiştir. Şirketler, dönem sonları faaliyetleri neticesinde elde etmiş oldukları karlarını,  şirket ortaklarına dağıtabilmektedirler. Bu dağıtım esnasında, dağıtılabilir Kar üzerinden %15 (yeni hali ile %10) oranında stopaj hesaplanmakta ve bu tutar şirketler tarafından vergi dairesine beyan edilmek suretiyle ödenmektedir. Bu […]