KDV Tevkifat uygulamasına yönelik önemli değişiklikler yapıldı.

16 Şubat 2021 tarihinde yayımlanan 35 numaralı Tebliğ ile, KDV tevkifatına yönelik bazı önemli değişiklikler yapılmıştır. 

KDV Tevkifatı, İdarenin, vergi alacağını güvence altına alabilmek amacıyla uyguladığı; normalde satıcının sorumluluğunda olan KDV yükünün, alıcı tarafından belli bir oranda kesinti (tevkifat) yapılmak suretiyle, doğrudan vergi dairesine KDV 2 beyanı ile beyan edilip ödenmesi esasına dayanan bir uygulamadır.

Uzun yıllardır devam etmekte olan KDV tevkifatına ilişkin yapılan son önemli değişiklikleri sizler için özetlemeye çalıştık;

 

1)    KDV tevkifatı uygulanan “belirlenmiş alıcılar” kapsamına, aşağıda sayılan yeni iş grupları eklenmiştir.

      Sigorta ve reasürans şirketleri

      Sendikalar ve üst kuruluşları

      Vakıf üniversiteleri

      Mobil elektronik haberleşme işletmecileri

Yukarıda belirtilen alıcılar da artık, kısmi tevkifat kapsamına giren alımlarında, KDV tevkifatı uygulamaya başlayacaklardır. 

 

2)    Yapım işleriyle birlikte verilen Mühendislik-Mimarlık ve Etüt-Proje hizmetleri:

Mevcut uygulamada, sadece belirli alıcılara sunulan; mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetlerinde KDV tevkifatı uygulanmaktaydı. Değişiklik ile beraber; 

a)     Bedeli 5 milyon TL (KDV dahil) ve üzerinde olan mühendislik-mimarlık ve etüt-proje hizmetlerinde, tüm KDV mükelleflerine tevkifat uygulama zorunluluğu getirilmiştir. İşin bedelinin, çeşitli nedenlerden dolayı sonradan 5 milyon TL’yi aştığı durumlarda, bu durumun ortaya çıktığı tarihten itibaren tevkifat uygulanmaya başlayacaktır. 

b)   3/10 olarak uygulanmakta olan tevkifat oranı; 4/10 olarak değiştirilmiştir.  

Özetle; alıcının, belirlenmiş alıcılar arasında yer almaması veya KDV mükelleflerine yapılan yapım işi bedelinin 5 milyon TL’nin altında olması durumlarında, tevkifat uygulanmayacaktır. 

 

3)    Bazı KDV tevkifat oranlarında aşağıdaki değişiklikler yapılmıştır;

      Makine, teçhizat, demirbaşlara ait bakım onarım hizmetlerinde uygulanan 5/10 tevkifat oranı; 7/10 olarak değiştirilmiştir. 

      Fason olarak yaptırılan tekstil ve konfeksiyon işlerinde uygulanan 5/10 tevkifat oranı; 7/10 olarak değiştirilmiştir.

      Temizlik, çevre ve bahçe bakım hizmeti alımlarında uygulanan 7/10 tevkifat oranı; 9/10 olarak değiştirilmiştir.

      Baskı ve basım hizmetlerinde uygulanan 5/10 tevkifat oranı; 7/10 olarak değiştirilmiştir.

      Yük taşımacılığı hizmet alımlarında tevkifat oranı 2/10 uygulanacaktır. (Kargo taşıma işleri hariçtir.)

      Servis taşımacılığı hizmet alımlarında tevkifat oranı 5/10 uygulanacaktır. 

 

4)    Ticari Reklam Hizmetleri 

Tevkifat kapsamına, mal veya hizmetlerin tanıtım ve pazarlamasına yönelik her türlü ticari reklam hizmeti alımları (reklama ilişkin danışmanlık, planlama, içerik hazırlanması, yayımlanması dahildir) girmektedir. Alt yüklenicilere işin devredilmesi durumunda, her yüklenici tevkifat uygulamak durumundadır. 

Tevkifat oranı 3/10 olarak uygulanacaktır. 

 

5)    Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğüne yapılan teslimler

KDV mükellefi olan kurumlar tarafından, Devlet Malzeme Ofisi Genel Müdürlüğüne yapılan tüm teslimlerde (su, elektrik, gaz ve benzeri enerji teslimleri hariç), 2/10 oranında KDV tevkifatı uygulanacaktır. 

 

6)    KDV İadelerinde, KDV 2 ile beyan edilmiş olan KDV’nin ödenmiş olma şartına ilişkin değişiklik

Tevkifat uygulamasından doğan KDV alacaklarının iade alınabilmesi için, satıcının tevkifat uygulanmayan KDV tutarını beyan etmiş olması, alıcının ise; yaptığı tevkifat ile ilgili 2 nolu KDV beyannamesini vergi dairesine vermiş olması gerekmektedir. 

İade taleplerinde bugüne kadar; alıcının beyan etmiş olduğu 2 nolu KDV beyanname tahakkuklarının ödenmiş olma şartı aranmamaktaydı. Yapılan değişiklik ile, iade taleplerinin yerine getirilmesinde, tevkif edilen KDV’lerin alıcı tarafından ödenmiş olması şartı getirilmiştir. 

  

35 Seri nolu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’e buradan ulaşabilirsiniz.  

 

Makaleler

Muhasebe Departmanı Kurmak İçin 66 Etkili İpucu

Merhaba, iş dünyasının gezgini arkadaşım! Bunu okuyorsanız, büyük olasılıkla kuruluşunuz içinde bir muhasebe departmanı kurma veya yenileme gibi inanılmaz bir yolculuğa çıkmışsınızdır. Size şunu söyleyeyim, bir maceranın içindesiniz ve ben de bu heyecan verici keşif gezisinde rehberiniz olacağım için çok heyecanlıyım. Sayıları hesaplayan bir guru değilim ama sürekli gelişen iş dünyasındaki deneyimlerimden payıma düşeni aldım. […]

Mizanda Ustalaşmak: Son Derece Verimli Bir Muhasebe Departmanının 9 Alışkanlığı

Her biri kısa ve bilgilendirici bir madde işareti ve bir bonus puan olarak sunulan bu 9 alışkanlıkla son derece verimli bir muhasebe departmanının sırlarını açığa çıkarın. Alışılmadık stratejilerden zaman içinde test edilmiş yöntemlere kadar bu liste, muhasebe mükemmelliğine giden yolda size rehberlik edecek:   1. Teknolojiyi Benimseyin: İçgörü: Teknoloji süreçleri kolaylaştırır. Alışkanlık: Rutin görevleri otomatikleştirmek […]

Kar Dağıtımı Stopaj oranı %10’a indirildi, bu ne anlama gelmektedir?

22 Aralık 2021 tarihinde yayımlanan bir Karar ile, mevcutta %15 olan kar dağıtım stopaj oranı, %10’a indirilmiştir. Şirketler, dönem sonları faaliyetleri neticesinde elde etmiş oldukları karlarını,  şirket ortaklarına dağıtabilmektedirler. Bu dağıtım esnasında, dağıtılabilir Kar üzerinden %15 (yeni hali ile %10) oranında stopaj hesaplanmakta ve bu tutar şirketler tarafından vergi dairesine beyan edilmek suretiyle ödenmektedir. Bu […]