TL cinsinden ödeme yapma zorunluluğu hakkında Tebliğ

Hatırlanacağı üzere, 06 Ekim 2018 tarihinde yeniden düzenlenmiş olan Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ’de, hangi işlemlerin TL cinsinden zorunlu olarak yapılması gerektiği ve hangi işlemlerin döviz cinsinden alım satımının serbestçe devam edebileceği konusunda detaylar, bu Tebliğ’in 9.maddesinde sıralanmış ve bugüne kadar bu haliyle uygulanmıştır. Bu detay tebliği, özellikle gayrimenkul alım-satım işlemlerinde döviz yerine TL cinsinden işlem görmesi zorunluluğundan hatırlayacaksınızdır.

 

19 Nisan 2022 tarihinde yayımlanan bir Tebliğ ile, bu detaylar arasında yer alan bir maddede şöyle bir değişiklik yapılmıştır.

İlgili 8.Madde: Türkiye’de yerleşik kişilerin kendi aralarında akdedecekleri; taşıt satış sözleşmeleri dışında kalan MENKUL SATIŞ sözleşmelerinde sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak yapmaları mümkündür.

Yeni eklenen cümle: ANCAK; Sözleşme konusu ödeme yükümlülüklerinin Türk parası cinsinden yapılması zorunludur.

 

Özetlemek gerekirse; Menkul satış işlemleri için tanınan döviz cinsinden işlem serbestisi, bu değişiklik ile ortadan kalkmış olup, 19 Nisan 2022 tarihinden sonra yapılacak olan Menkul satış işlemlerinde, sözleşme bedeli ya da fatura döviz cinsinden düzenlenmiş olsa dahi, ödemeler TL olarak yapılmak zorundadır.

Burada herkesin merak etmekte olduğu konu, Menkul Kıymetlerin neleri kapsadığıdır. Bu konuda tebliğ içerisinde herhangi bir istisnadan bahsedilmediğinden, ticari mal, ürün, emtea gibi taşınabilir tüm varlıklar bu kapsamda değerlendirilecektir.

 

Hem alıcı hem de satıcı tarafından uygulanması zorunlu olan bu uygulamaya uymayan mükellefler için 14.200 TL ile 118.500 TL’ye kadar idari para cezası uygulanabilecektir.

 

İlgili yeni Tebliğe buradan ulaşabilirsiniz.

 

Detay bilgi ve sorularınız için bize ulaşabilirsiniz.

tr@srmconsulting.com

Makaleler

Muhasebe Departmanı Kurmak İçin 66 Etkili İpucu

Merhaba, iş dünyasının gezgini arkadaşım! Bunu okuyorsanız, büyük olasılıkla kuruluşunuz içinde bir muhasebe departmanı kurma veya yenileme gibi inanılmaz bir yolculuğa çıkmışsınızdır. Size şunu söyleyeyim, bir maceranın içindesiniz ve ben de bu heyecan verici keşif gezisinde rehberiniz olacağım için çok heyecanlıyım. Sayıları hesaplayan bir guru değilim ama sürekli gelişen iş dünyasındaki deneyimlerimden payıma düşeni aldım. […]

Mizanda Ustalaşmak: Son Derece Verimli Bir Muhasebe Departmanının 9 Alışkanlığı

Her biri kısa ve bilgilendirici bir madde işareti ve bir bonus puan olarak sunulan bu 9 alışkanlıkla son derece verimli bir muhasebe departmanının sırlarını açığa çıkarın. Alışılmadık stratejilerden zaman içinde test edilmiş yöntemlere kadar bu liste, muhasebe mükemmelliğine giden yolda size rehberlik edecek:   1. Teknolojiyi Benimseyin: İçgörü: Teknoloji süreçleri kolaylaştırır. Alışkanlık: Rutin görevleri otomatikleştirmek […]

Kar Dağıtımı Stopaj oranı %10’a indirildi, bu ne anlama gelmektedir?

22 Aralık 2021 tarihinde yayımlanan bir Karar ile, mevcutta %15 olan kar dağıtım stopaj oranı, %10’a indirilmiştir. Şirketler, dönem sonları faaliyetleri neticesinde elde etmiş oldukları karlarını,  şirket ortaklarına dağıtabilmektedirler. Bu dağıtım esnasında, dağıtılabilir Kar üzerinden %15 (yeni hali ile %10) oranında stopaj hesaplanmakta ve bu tutar şirketler tarafından vergi dairesine beyan edilmek suretiyle ödenmektedir. Bu […]